Na ovom se Blogu objavljuju autorski tekstovi te vas molimo da ukoliko prenosite bilo koji tekst ili dio teksta obavezno navedete izvor i link na ovaj Blog. Hvala

četvrtak, 17. ožujka 2011.

"Ja sam demo(n)kršćanin?"


Gradonačelnik Damir Jelić
FOTO: Kaportal 
Prozvan od Karlovačkih prosvjednika,   koji zahtijevaju njegovu ostavku i odlazak iz stranke, gradonačelnik Jelić se obratio novinarima i objasnio kako je u redu što ljudi prosvjeduju, ali on ne može napustiti HDZ i svoju poziciju jer bi to bilo protivno njegovom svjetonazoru, pisao je KAportal. Pritom je svekoliku javnost počastio dubokim mislima poput "ako postoji neka gorčina, na nešto što u mladim ljudima kuha pa kad to izađe van, to je dobro" ili klasicima suvremene političke mitologije poput bajke o "tisućljetnom snu" iz kojeg nas je probudio HDZ, čuli smo na Radio Mrežnici. Slušajući povike prosvjednika i medijske napise, stekao sam dojam da se gradonačelniku stvara odstupnica i pruža prilika da relativno lagano promijeni kaput. KAportal spominje glasne prosvjednike koji su Jeliću poručili da "ako je pošten izađe iz zločinačke organizacije" valjda smatrajući kako on još nije posve kontaminiran virusom HDZa i kako za njega još ima nade. Možda je riječ samo o verbalnoj figuri, ali se na temelju tih glasova, ali i pojedinih komentara na KAportalu, može iščitati da gradonačelnik još posjeduje određeni kredit kod pojedinih građana. Međutim, Jelić je takvu mogućnost odbacio i naglasio kako on pripada toj stranci, jer je ona navodno demokršćanska ili kako bi prosvjednici vjerojatno rekli demonkršćanska. 

Kroz medije je gradonačelnik poručio ono što je većini do sada bilo jasno: on je HDZ i to upravo onaj HDZ koji ima najniži rejting u svojoj povijesti, kako je objavio RTL. Kolumnist KAportala, Tihomir Ivka, dobro je opisao Jelićevu vladavinu kao bezidejnu u kojoj je vjerojatno jedina konstanta postavljanje "pravog" kadra na sve važne i manje važne pozicije. Stoga se postavlja pitanje što bi se dogodilo da je Jelić prosvjednicima odgovorio kako napušta HDZ? Da li bi uspio napraviti transformaciju kao Stipe Mesić ili bi kao Ljubo Česić Rojs govorio da je HDZ još uvijek u njemu? Jelić je pred novinarima otklonio svaku sumnju i ukoliko ikad prestane formalno biti član HDZa, vjerojatno će ponoviti legendarnu Rojsovu izjavu " možete me izbaciti iz HDZa, ali ne možete HDZ iz mene".   

Nema komentara:

Objavi komentar