Na ovom se Blogu objavljuju autorski tekstovi te vas molimo da ukoliko prenosite bilo koji tekst ili dio teksta obavezno navedete izvor i link na ovaj Blog. Hvala

nedjelja, 20. ožujka 2011.

Dobrodošli u plavi pakao

Biti jako samouvjeren ili pretjerano optimističan, posebno pred novinarima, i nije neka novost. Tako prije nekih nogometnih utakmica, možemo vidjeti trenera očigledno inferiorne momčadi kako najavljuje borbu za sva 3 boda iako je svjestan da je sve osim visokog poraza uspjeh. Na taj način pokušava motivirati svoju ekipu, ali i navijače, i nadati se čudu. Ipak, čuda se rijetko događaju i obično slijedi 90 minuta realnosti koja sve te snove spusti na zemlju. Isto tako, nije pretjerano neobično da pojedincima nedostaje samokritičnosti ili malo objektivnosti. Mnogi od nas su kao klinci maštali da će biti biti novi Pele, Maradona, Kaka ili Messi i nismo shvaćali ogromni raskorak između naših ambicija i stvarnog potencijala, ali  s vremenom toga smo postajali svjesni. 


Foto:Kaportal
Međutim, ono što smo mogli čuti na proslavi obljetnice osnutka lokalnog HDZ-a ide puno dalje od preoptimističnog ohrabrivanja prije "utakmice" ili dječačkih maštanja. Taj skup je pokazao kako su pojedini ljudi potpuno odvojeni od realnosti i pokušavaju uvjeriti sebe, ali i druge u neku drugu realnost. Stranački prvaci su tako negirali nizak rejting stranke, koji je očit svakom građaninu i bez istraživanja, i sve to okarakterizirali kao laž, pisao je Kaportal.  Isti portal prenosi izjavu HDZ-ovog alfa i omege u Karlovcu koji je rekao da  "Hrvatske bez HDZ-a ne može biti", jer valjda on misli da HDZ = Hrvatska. Slična količina narcisoidnosti i samoprecjenjivanja uz dodatak potpunog odsustva realnosti obilježila je cijeli skup. Isti istaknuti HDZ-ovac obratio se publici s pričama o crvenoj Hrvatskoj računajući valjda da će oni kao bikovi u koridi odmah poludjeti kad spomene te "crvene": Pustimo na stranu činjenice da je i sam govornik, kao i mnogi istaknuti članovi njegove stranke bio član Partije i da SDP, na koga aludiraju, danas vjerojatno ima manje veze s komunizom nego HDZ,  ali sama ideja da se odrasle ljude plaši s invazijom "crvenih" je smiješna. 


Oni "nose Hrvatsku u srcu".
Foto:Kaportal
Utjerivanje straha u kosti s crvenima nije jedini biser koji su zabilježili novinari. Tako je, već prije spomenuti velikan HDZ-a, spomenuo kako je lokalni pomladak HDZ-a " toliko puta nepravedno osuđivan[a], a to je tek Mladež koja nosi Hrvatsku u svome srcu”, pisao je KAportal. Isti novinari su primijetili kako je jedan od bivših istaknutih članova te mladeži koja nosi Hrvatsku u srcu, a istovremeno je nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu zbog nasilja, sjedi u dvorani. Za HDZ mišljenje suda nije bitno, za njih su njihovi članovi uvijek nevini i prepuni patriotizma. 



Gradonačelnik Jelić je pokazivao odlučnost za domovinu kad je bilo najteže,
 prenio je Kaportal.
Foto:Kaportal
Kad smo već kod patriotizma, naravno da skup nije mogao proći i bez referiranja da dane ponosa i slave i podsjećanje na veliku HDZ-ovu ulogu u stvaranju države. Tu bajku, kojoj ne vjeruju niti vrtićka djeca, su prepričali Ivan Jarnjak i Damir Jelić, pisao je KAportal.Gradonačelnik je tako govorio kako "jedino što smo tada pokazivali je odlučnost za našu domovinu" i spominjao "one koji su najviše dali za našu Hrvatsku", prenio je KAportal. Takvu ratno-domoljubnu patetiku mogli bi nekako i progutati da dolazi iz usta borca s prve linije fronte, no takvi se obično ne hvale svojim ratnim putem i zaslugama. Gradonačelnik Jelić i njegov mentor su poznati kao borci s prve linije fronte, samo malo dislocirano, da parafraziramo legendarnu izjavu dogradonačelnice Karlovca.  Tako portal dalje.com piše da Brano Vukelić "u Hrvatskoj vojsci nije proveo ni dana". Dok je prvi čovjek Karlovca, sudeći prema životopisu, svoju "odlučnost za domovinu" pokazivao na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu.  

Kakav je stvarni rejting stranke, što kažu sudske presude, tko je stvarno bio u ratu i u kojoj stranci se više osjeti duh komunizma za ove ljude uopće nije bitno. Istina je samo ono što kažu vođe. Takav je svijet HDZ-a: "plavi" su dobri, a "crveni" zli. Za neke je to raj, a za druge plavi pakao. 

Nema komentara:

Objavi komentar