Na ovom se Blogu objavljuju autorski tekstovi te vas molimo da ukoliko prenosite bilo koji tekst ili dio teksta obavezno navedete izvor i link na ovaj Blog. Hvala

petak, 25. veljače 2011.

I mi imamo svoje "junake" na barikadama

Završio je protuvladin prosvjed u Zagrebu i kako to priliči provincijskom duhu mi sada pokušavamo u svemu tome naći i neke svoje zasluge.  Ovoga puta imamo se i čime "podičiti". Pripadnik novoosnovane Dugoreške podružnice HČSP-a bio je poprilično ratoboran i mlatio po policijskim štitovima u glavnom gradu, pa su kasnije neki drugi osjetili "gnjev" te iste policije. Dodajmo kako je HČSP notorna fašistička organizacija koja je javnosti poznata po održavaju tzv. anti-gay prosvjeda, ali i po veličanju Ante Pavelića, ali o tome u lokalnim medijima nema niti riječi. Stranka u čijim temeljnim načelima stoji i da se "bori za oslobođenje cijeloga hrvatskoga etničkoga i povijesnoga prostora" na lokalnoj radio postaji je okarakterizirana samo kao "Starčevićevi mladi pravaši". Da stvar bude gora, njihov zahtjev za uklanjanjem spomenika antifašizmu je postao "priča dana"u kojoj se hvali njihova promptnost. 

Video: Net.hr
Cijela priča oko prosvjeda je vrlo zanimljiva, jer je riječ o poprilično neartikuliranoj ideji koja, kako je primijetio Žarko Puhovski,  dijeli građane na dvije grupe: one koji podržavaju vladu i one koji je žele srušiti. U takvoj situaciji na istoj strani se mogu naći vrlo različiti ljudi s potpuno drugačijim idejama, ali s jednim istim ciljem. Također, ova situacija je dobra za oslikavanje snage lojalnosti pojedinih grupa, pa tako Radio Mrežnica piše o Zboru ratnih postrojbi koji podržava prosvjed i o kontroverznoj Koordinaciji braniteljskih udruga koja staje iza Jadranke. Puhovski je za Index.hr izjavio kako vjeruje da će se cijeli prosvjed uskoro profilirati i onda vjerojatno nećemo na istoj strani imati fašiste i antifašiste, pa će biti zanimljivo vidjeti na kojoj strani barikada će stajati lokalni junaci. 

Nema komentara:

Objavi komentar