Na ovom se Blogu objavljuju autorski tekstovi te vas molimo da ukoliko prenosite bilo koji tekst ili dio teksta obavezno navedete izvor i link na ovaj Blog. Hvala

ponedjeljak, 30. svibnja 2011.

Dobra više nikome nije dobra

Dobra više nije dobra, konačno je jasno i lokalnim HDZ-ovcima koji su unatoč svim upozorenjima forsirali kontroverznu hidrocentralu. Radio Mrežnica izvještava da je u dopisu kojeg je općina Netretić poslala raznim institucijama pobrojano mnogo problema; od ugrožavanja flore i faune do uništavanja poljoprivrednih potencijala zemlje uz rijeku i mogućeg oštećivanja starog kamenog mosta i sve to zbog naglog ispuštanja velike količine vode iz hidrocentrale. HDZ-ov načelnik za Radio Mrežnicu je tada izjavio: "Mi podupiremo ljude koji žive uz Dobru i svakodnevno gledaju to uništavanje rijeke i obale, ali i biljnog i životinjskog svijeta. Nama je za cilj da zaštitimo prirodu za budućnost, jer svi mi i naša djeca tu živimo". Zabrinutom HDZ-ovom načelniku općine Netretić pridružio se i HDZ-ov župan Ivan Vučić koji je HEP upozorio dopisom u kojem je pobrojao probleme: "Erozija tla, uništenje ikre i smanjenje ribljeg fonda, stalne poplave okolnog zemljišta čime se onemogućava njegovo korištenje na dosadašnji način, bitno skraćenje sezone kupanja, opasnost za kupače zbog naglih promjena vodostaja i brzine vode, smanjenje atraktivnosti rijeke i njezinog okruženja čime su trajno oštećeni svi koji su na bilo koji način od rijeke imali financijsku korist i stvarali svoju egzistenciju", prenosi Radio Mrežnica



Župan Ivan Vučić (na slici iza premijerke) na otvaranju HE Lešće.
Foto:Kaportal
Sve ovo ne bi bilo neobično da hidrocentrala Lešće nije veliki i pompozno najavljivan HDZ-ov projekt i da se taj isti župan nije u svečarskoj atmosferi dodvoravao premijerki s ponudom da gradi hidrocentrale i na drugim rijekama u našoj županiji, zabilježila je Radio Mrežnica. Isti medij prenosi i izjavu premijerke koja je na otvorenju hidrocentrale rekla: "Neka je sa srećom, neka nas ovo sunce koje ovdje sja, ali i uspjesi koje ovdje slavimo, obasjaju i daju snage za nove uspjehe".  




Naslovnica jedne prezentacije Zelene Akcije.
http://zelena-akcija.hr
Na probleme s hidrocentralom, kojih su nedavno postali svjesni i lokalni HDZ-ovci, Zelena Akcija upozorava već godinama. Članovi ove organizacije su još 2006. godine organizirali tribinu  s ciljem da se javnost upozna s ovim problematičnim projektom. U svojim prezentacijama Zelena Akcija je upozoravala da projekt nije isplativ, da građani nisu vidjeli Studiju utjecaja na okoliš, da su geološke karakteristike terena loše, te da će se uništiti kanjon Dobre, flora i fauna rijeke i njen turistički potencijal. Aktivisti Zelene Akcije su o tome obavijestili i razne institucije uključujući i tadašnjeg premijera Ivu Sanadera i tadašnje ministre Branka Vukelića i Marinu Matulović-Dropulić.  


Upozorenja i apele Zelene Akcije, ali i drugih organizacija, odgovorni političari su ignorirali i njihova sadašnja zabrinutost dolazi prekasno. U "bitci" između projekta HE Lešće i rijeke Dobre pobijedila je hidrocentrala. Sada kada se zbraja šteta treba se prisjetiti tko je bio na kojoj tribini i za koju stranu navijao.  

Nema komentara:

Objavi komentar