Na ovom se Blogu objavljuju autorski tekstovi te vas molimo da ukoliko prenosite bilo koji tekst ili dio teksta obavezno navedete izvor i link na ovaj Blog. Hvala

nedjelja, 1. svibnja 2011.

Da se ne zaboravi

Večernji list - naslovnica
Na naslovnici Večernjeg lista više nije "heroj" Gotovina, a večernjakovi se novinari sada više bave kraljevskim vjenčanjem. Njihov kulumnist Zvonimir Despot, valjda inspiriran tim događajem piše o vjenčanju Adolfa Hitlera i Eve Braun. Sudbina "heroja", kako mu tepa Večernjak, sada već pada u drugi plan dok svi gledamo veliko "da" Kate i Williama. 

Ono o čemu rijetki pišu jesu činjenice na kojima se temelji osuđujuća presuda Gotovini i Markaču. U toj presudi stoji da je Tuđman zajedno sa dijelom suradnika iskoristio operaciju Oluja kako bi promijenio etničku sliku Hrvatske i smanjio broj Srba, pišu Novosti. Građani se uglavnom zgražaju nad takvim tvrdnjama i odbijaju pomisao da je Oluja imala i svoju tamnu stranu. Ipak, mnogi su Karlovčani prisustvovali Tuđmanovom govoru u Karlovcu odmah nakon Oluje i mnoge njegove izjave izrečene tada idu u prilog tezama tužiteljstva. Zbog toga je dobro podsjetiti se što je u Karlovcu govorio prvi hrvatski predsjednik. Pregled izjava, koji je priredio Saša Kosanović, prenosimo iz Novosti




- "Vi, ovdje u Karlovcu, bili ste izloženi pokušaju da se Karlovac srbizira, kao i čitava Hrvatska."


- "Ovdje u Karlovcu vladali su, kao i u čitavoj Hrvatskoj, glavnim elementima vlasti. Bilo ih je 60 posto i ovdje u Karlovcu, čak i 68 posto u policiji, kao i u financijama, kao i u svim drugim važnim službama."

- "… iako smo im, u isto vrijeme, ne samo obećavali, nego i u stvarnosti davali prava. Ostavili smo ih u školama, na Zagrebačkom sveučilištu, u sudovima. I u sudovima ovdje kod vas u Karlovcu i sad ih ima, ja mislim trećina, od 21 suca u Općinskom i Županijskom sudu, 7 Srbina ima i ovdje u Karlovcu! Ima ih i u policiji, ne više 68 posto, ali ih ima 3-4 posto, koliko im pripada. Ima ih u zagrebačkim vrhovnim sudovima, na sveučilištima i u Hrvatskom državnom saboru!"


-"… ali je Hrvatska nuđala tim Srbima, čak i u ove dane, kad smo oslobađali svoje krajeve, da ćemo im jamčiti i ljudska i etnička prava, ako priznaju tu hrvatsku državu, međutim, oni su se sami odlučili i pred silom naše vojske, napustili Knin, napustili i Dalmatinsku zagoru i Liku i Kordun i Baniju i otišli su! Neka im je sretan put!"


Naslovnica "Novosti"
-"Nisu htjeli ovu državu, onima koji su ostali i koji će se pojedinačno vratiti, mi ćemo priznati ljudska i građanska prava, ali više nikada neće moći vladati u Hrvatskoj!"


-"… i sada nam svijet, neki nerazumni ljudi i u Hrvatskoj i u svijetu, predbacuju da mi vršimo etnička čišćenja! Ne, i u vrijeme ‘Oluje’ i ja i hrvatska Vlada, pozivali smo da ostanu, međutim, oni su otišli!"


-"Od biblijskih dana, od Staroga zavjeta, koji je proklamirao načelo, oko za oko, zub za zub, pa i sa svojim Novim zavjetom, nije uspio to i takvo ogorčenje ljudi, kojima je nanesena nesreća, zlo, da se to prevlada na način da onima, koji su činili zlo, da ne bude uzvraćeno zlo!"


-"Pozivamo hrvatske ljude da se ne osvećuju, da ne uništavaju kuće Srba, koji su otišli, jer to je sada hrvatska imovina!"


-"… i mi moramo smjestiti tih svojih, još uvijek, 380.000 prognanika i izbjeglica, moramo ih smjestiti u domove, kuće i imanja, koja su ostala, koja su na hrvatskoj zemlji i koja su vlasništvo hrvatskog naroda, hrvatske države!"



Nema komentara:

Objavi komentar