Na ovom se Blogu objavljuju autorski tekstovi te vas molimo da ukoliko prenosite bilo koji tekst ili dio teksta obavezno navedete izvor i link na ovaj Blog. Hvala

utorak, 14. lipnja 2011.

Kad pera otupe

Nedavna izjava Upravnog odbora Radio-televizije Srbije u kojoj se ispričavaju zbog "uvreda, kleveta i govora mržnje" izazvala je mnoge reakcije i potaknula diskusiju o ulozi ovdašnjih medija u ratnim sukobima na teritoriju bivše države. Pojedini su se mediji posebno osvrnuli na maštovite termine koje su novinari RTS koristili da opišu NATO savez među kojima izdvajamo nazive poput: "impotentni zlikovci", " čelični sejači smrti" i "hladnokrvne noćne ubice". Upravo ovakvi nazivi su dobri primjeri što sve mediji mogu smisliti kad se "raspojasaju" ili kada imaju morbidnu uređivačku politiku. RTS je možda bio među najmaštovitijim medijima, ali zasigurno nije jedini čije djelovanje treba kritički sagledati. Sugerirao je to i tjednik Novosti navodeći ne baš slavne novinarske primjere s HRT-a.


Veličanje NDH u centru Duge Rese
Foto: Radio Mrežnica

Ovakvi drastični primjeri pokazuju da je novinarstvo izuzetno važna i odgovorna struka koja može djelovati vrlo afirmativno, ali i potpuno destruktivno. U današnje vrijeme situacija je vjerojatno znatno bolja, ali ipak smatram da je uvijek nužno kritički analizirati medije i ukazivati na propuste. Nije samo problem kad se mediji inficiraju agresivnim nacionalizmom već i kada izbjegavaju zauzeti jasan stav prema nekim zabrinjavajućim pojavama ili ih ignoriraju.
Osvrnimo se stoga malo na lokalne medije koji imaju drugu ulogu, ali su također važan faktor u kreiranju javnog mnijenja. Jedna od stvari koja upada u oči i može biti zabrinjavajuća je poprilično benevolentan stav prema desnom ekstremizmu i pojavama veličanja fašizma koje se ili ignoriraju ili se za njih koriste eufemizmi.

Jedna od slika sa stranice HNF-a
http://hnfront.com/site/
Jedan od primjera je i tekst o "prosvjedu", kako je nazvan, HČSP-a u Dugoj Resi. Podsjetimo da predsjednik mladeži te stranke otvoreno veliča Antu Pavelića i u jednoj je  Latinici za Poglavnika izjavio: "mi smatramo da je on jedan od najutjecajnijih i najboljih pravaša u Hrvatskoj povijesti". Članovi HČSP-a su u Dugoj Resi izvjesili veliki transparent "Travanjska revolucija 1941-2011 Borba se nastavlja" kojime, kako sami kažu, obilježavaju obljetnicu osnutka NDH. Ipak, taj fašistički performans je na Radio Mrežnici popraćen s dvije rečenice: "Današnje popodne mladi HČSP u Dugoj Resi iskoristili su za organizaciju prosvjeda.Nakon izrečene presude generalima, "okupirali" su prostor pred zgradom Grada, izvjesili transparent, a čule su se i domoljubne pjesme." Nažalost čitatelji i slušatelji su ostali zakinuti za vrlo važnu informaciju o prirodi te stranke i o poruci s tog transparenta. Iako je vjerojatno riječ samo o nenamjernom propustu autora, medijsko ignoriranje poruke s transparenta i stavova koje ta stranka propagira je zabrinjavajuće. 


Članska iskaznica HNF-a
http://hnfront.com/site/


Također, KAportal u intervjuu sa Silviom Šimićem HNForganizaciju koja veliča fašizam, naziva "desničarskom". Organizacija koja primjerice u svom kalendaru rada ima i dan uspostave NDH tako dobiva benigan naziv "desničarska". Slično zaziranje od krištenja prikladnih termina i ignoriranje fašističkih parola vidljivo je i u izvještaju Radio Mrežnice s tzv. "Braniteljskog prosvjeda". Iako je jedan od organizatora HNF izvjesio svoju zastavu na pozornici na kojoj stoji i "Za dom spremni" novinari su izvijestili kako "osim ponekog prosvjednika u crnoj odjeći što zakonski nije kažnjivo, nisu primjećeni elementi "desničarenja", iako je jedan od organizatora HNF."  Tri dana kasnije isti medij objavljuje domoljubnu propovijed HNF-ovca Dražena Bogovića koji kaže da Karlovac "ipak nije još na razini svijesti hrvatstva". 


Iako ne vjerujem da su ovi novinarski propusti namjerni, organizacije koje veličaju fašizam su dosta aktivne u zadnje vrijeme i ne zaziru niti od javnog veličanja NDH. Stoga je iznimno važno da se prema takvim pojavama zauzme pravilan stav, jer ovo "desničarenje" i "prosvjedi" mogu jednom prerasti i u nešto mnogo gore.

Nema komentara:

Objavi komentar